Ciasto kokosowe z mango

Mango to jeden z moich ulubionych owoców. Na pewno wiele osób uważa tak samo :) Dzisiaj zapraszam na wyśmienite połączenie tropikalnych smaków. Ciasto kokosowe z galaretką z mango i migdałowym spodem Pyszne gwarantuje!
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 180 minut
Przyrządzanie: 180 minut
Czas całkowity: 360 minut
Składniki
    Składniki na spód
  • 300 g blanszowanych migdałów
  • 3 tbsp oleju kokosowego
  • 20 g cukru pudru (opcjonalnie)
  • Składniki na masę kokosową
  • 10 g żelatyny
  • 50 ml wody
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 60 g cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 1 tbsp ekstraktu z wanilii
  • Składniki na żelke z mango
  • 10 g żelatyny
  • 50 ml wody
  • 1 puszka pulpy z mango (425 g)
  • 100 g wody
  • sok z 1 cytryny
  • 40 g cukru
  • Dodatkowo do ozdoby: świeże mango, wiórki kokosowe, listki mięty itp.
Wskazówki
  1. Migdały siekamy przy użyciu rozdrabniacza na bardzo malutkie kawałeczki. Dodajemy rozpuszczony w mikrofalówce olej kokosowy i cukier, wszystko mieszamy. Migdały wsypujemy do tortownicy i bardzo mocno dociskamy do dna i rantów formy. Wkładamy do lodówki.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na 10min. Do rondelka wlewamy śmietankę, mleczko kokosowe, cukier, ekstrakt z wanilii i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z palnika i wrzucamy napęczniałą żelatynę oraz pokruszoną białą czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy masa zacznie tężeć przelewamy na schłodzony spód. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  3. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na 10 min. Do rondelka wlewamy pulpę z mango, wodę, sok z cytryny, cukier i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z palnika i wrzucamy napęczniałą żelatynę, wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy masa zacznie tężeć przelewamy na całkowicie zastygniętą masę kokosową. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
  4. Przed podaniem ciasto ozdabiamy świeżym mango, wiórkami kokosowymi i listkami mięty. Smacznego!
Notatki

Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.