Ciasto kokosowe z mango
Mango to jeden z moich ulubionych owoców. Na pewno wiele osób uważa tak samo :) Dzisiaj zapraszam na wyśmienite połączenie tropikalnych smaków. Ciasto kokosowe z galaretką z mango i migdałowym spodem Pyszne gwarantuje!
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
180
minut
Przyrządzanie:
180
minut
Czas całkowity:
360
minut
Składniki
Składniki na spód
-
300
g
blanszowanych migdałów
-
3
tbsp
oleju kokosowego
-
20
g
cukru pudru
(opcjonalnie)
Składniki na masę kokosową
-
10
g
żelatyny
-
50
ml
wody
-
1
puszka mleczka kokosowego
(400 ml)
-
250
ml
śmietany kremówki
-
60
g
cukru
-
100
g
białej czekolady
-
1
tbsp
ekstraktu z wanilii
Składniki na żelke z mango
-
10
g
żelatyny
-
50
ml
wody
-
1
puszka pulpy z mango
(425 g)
-
100
g
wody
-
sok z 1 cytryny
-
40
g
cukru
Dodatkowo do ozdoby: świeże mango, wiórki kokosowe, listki mięty itp.
Wskazówki
-
Migdały siekamy przy użyciu rozdrabniacza na bardzo malutkie kawałeczki. Dodajemy rozpuszczony w mikrofalówce olej kokosowy i cukier, wszystko mieszamy. Migdały wsypujemy do tortownicy i bardzo mocno dociskamy do dna i rantów formy. Wkładamy do lodówki.
-
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na 10min. Do rondelka wlewamy śmietankę, mleczko kokosowe, cukier, ekstrakt z wanilii i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z palnika i wrzucamy napęczniałą żelatynę oraz pokruszoną białą czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy masa zacznie tężeć przelewamy na schłodzony spód. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
-
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na 10 min. Do rondelka wlewamy pulpę z mango, wodę, sok z cytryny, cukier i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z palnika i wrzucamy napęczniałą żelatynę, wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy masa zacznie tężeć przelewamy na całkowicie zastygniętą masę kokosową. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
-
Przed podaniem ciasto ozdabiamy świeżym mango, wiórkami kokosowymi i listkami mięty. Smacznego!
Notatki
Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.