Kategoria: Ciasta, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie
Ilość:
8 Servings
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
5 godz.
Czas całkowity:
5 godz. 30 min.
Składniki
Dostosuj porcje
- Masa serowa
Wskazówki
- Gotujemy budyń śmietankowy, ale nie na mleku tylko na śmietanie kremówce. Przygotowujemy pól szklanki śmietany i rozprowadzamy w niej budyń. Pozostałą śmietanę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i zapach waniliowy, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy budyń, ciągle mieszając gotujemy na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy rondel z ognia i studzimy. Następnie budyń miksujemy z serkiem mascarpone.
- Wykładamy papierem pergaminowym tortownicę. Układamy na spodzie warstwę biszkoptów, skrapiamy połową likieru, układamy połowę truskawek i pół masy serowej. Następnie powtarzamy wszystkie warstwy: biszkopty, likier, truskawki i masa serowa. Przykrywamy tortownicę folią do żywności i wstawiamy na 5 godzin do lodówki.
- Wyjmujemy ciasto z formy i dekorujemy truskawkami. Smacznego!
Notatki
Użyłam tortownicy o średnicy 23 cm.