Sernik z truskawkami

Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 300 minut
Czas całkowity: 330 minut
Składniki
  • 30 sztuk podłużnych biszkopcików
  • 0,5 kg truskawek
  • 100 ml likieru marsala lub słodkiego sherry
  • Masa serowa
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 500 g serek mascarpone
  • zapach waniliowy
  • 4 tbsp cukru pudru
Wskazówki
  1. Gotujemy budyń śmietankowy, ale nie na mleku tylko na śmietanie kremówce. Przygotowujemy pól szklanki śmietany i rozprowadzamy w niej budyń. Pozostałą śmietanę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i zapach waniliowy, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy budyń, ciągle mieszając gotujemy na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy rondel z ognia i studzimy. Następnie budyń miksujemy z serkiem mascarpone.
  2. Wykładamy papierem pergaminowym tortownicę. Układamy na spodzie warstwę biszkoptów, skrapiamy połową likieru, układamy połowę truskawek i pół masy serowej. Następnie powtarzamy wszystkie warstwy: biszkopty, likier, truskawki i masa serowa. Przykrywamy tortownicę folią do żywności i wstawiamy na 5 godzin do lodówki.
  3. Wyjmujemy ciasto z formy i dekorujemy truskawkami. Smacznego!
Notatki

Użyłam tortownicy o średnicy 23 cm.