Ilość:
8 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 15 min.
Przyrządzanie:
2 godz.
Czas całkowity:
2 godz. 15 min.
Chrupiąca beza z bitą śmietaną i sezonowymi owocami, to słodki i rozpływający się w ustach deser. Polecam 🙂
Składniki
Dostosuj porcje
- Dodatkowo
Wskazówki
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175°C z termoobiegiem. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy ocet winny i mąkę ziemniaczaną. Masa ma być sztywna i błyszcząca.
-
- Bezy wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 100°C. Bezy pieczemy przez godzinę, po tym czasie uchylamy piekarnik i pozostawiamy je w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
- Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wykładamy na bezy. Dekorujemy owocami i listkami mięty. Smacznego!