Mini Pavlova

Chrupiąca beza z bitą śmietaną i sezonowymi owocami, to słodki i rozpływający się w ustach deser. Polecam :)
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 120 minut
Czas całkowity: 135 minut
Składniki
  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 tsp octu winnego
  • 1 tbsp mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo
  • 300 ml śmietany 36%
  • 1 tbsp cukru pudru
  • owoce sezonowe, listki mięty
Wskazówki
  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175°C z termoobiegiem. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy ocet winny i mąkę ziemniaczaną. Masa ma być sztywna i błyszcząca.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrysowujemy od kubeczka 8 okręgów. Ubitą pianę nakładamy łyżką na narysowane okręgi i formujemy.
  3. Bezy wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 100°C. Bezy pieczemy przez godzinę, po tym czasie uchylamy piekarnik i pozostawiamy je w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  4. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wykładamy na bezy. Dekorujemy owocami i listkami mięty. Smacznego!