Torcik Monte White z musem jagodowy

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 1 godz. Przyrządzanie: 3 godz. Czas całkowity: 4 godz.

Ciasto bez pieczenia – idealne, kiedy za oknem upał i nie chce nam się włączać piekarnika. A jednak coś słodkiego do kawy na weekend musi być. Torcik Monte to super propozycja na zimny deser.

Składniki

0/8 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na spód
  • Składniki na masę
  • Składniki na mus
  • Dodatkowo: owoce i kwiaty do ozdoby

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Zmielone orzechy mieszamy z roztopionym masłem i miodem. Okrągłą malutką blaszkę wykładamy folią spożywczą lub aluminiową. Przygotowaną masą orzechową wylepiamy dno formy, mocno dociskając do spodu. Wkładamy na chwile do lodówki, aby stężała.
  • 200 g Monte podgrzewamy w rondelku wraz z żelatyną na małym ogniu (nie doprowadzamy do zagotowania!). Odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałą część deseru Monte umieszczamy w misce miksera. Miksujemy stopniowo dodając Monte z żelatyną. Masę śmietankową przelewamy na spód orzechowy, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na godzinę.
  • Jagodę kamczacką blendujemy na mus. Przekładamy do rondelka, dodajemy żelatynę i podgrzewamy. Nie doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do przestygnięcia. Przekładamy do formy, na wierzch masy Monte, wyrównujemy. Deser wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem torcik ozdabiamy kwiatami i owocami. Smacznego!

Notatki

Użyłam tortownicy o średnicy 16 cm.

Dodaj komentarz