Torcik Monte White z musem jagodowy

Ciasto bez pieczenia - idealne, kiedy za oknem upał i nie chce nam się włączać piekarnika. A jednak coś słodkiego do kawy na weekend musi być. Torcik Monte to super propozycja na zimny deser.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 180 minut
Czas całkowity: 240 minut
Składniki
    Składniki na spód
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 tbsp miodu
  • Składniki na masę
  • 800 g Monte White - deser mleczny Zott
  • 5 tsp żelatyny
  • Składniki na mus
  • 350 g jagody kamczackiej
  • 2 tsp czubate żelatyny
  • Dodatkowo: owoce i kwiaty do ozdoby
Wskazówki
  1. Zmielone orzechy mieszamy z roztopionym masłem i miodem. Okrągłą malutką blaszkę wykładamy folią spożywczą lub aluminiową. Przygotowaną masą orzechową wylepiamy dno formy, mocno dociskając do spodu. Wkładamy na chwile do lodówki, aby stężała.
  2. 200 g Monte podgrzewamy w rondelku wraz z żelatyną na małym ogniu (nie doprowadzamy do zagotowania!). Odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałą część deseru Monte umieszczamy w misce miksera. Miksujemy stopniowo dodając Monte z żelatyną. Masę śmietankową przelewamy na spód orzechowy, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na godzinę.
  3. Jagodę kamczacką blendujemy na mus. Przekładamy do rondelka, dodajemy żelatynę i podgrzewamy. Nie doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do przestygnięcia. Przekładamy do formy, na wierzch masy Monte, wyrównujemy. Deser wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem torcik ozdabiamy kwiatami i owocami. Smacznego!
Notatki

Użyłam tortownicy o średnicy 16 cm.