Torcik Monte White z musem jagodowy
Ciasto bez pieczenia - idealne, kiedy za oknem upał i nie chce nam się włączać piekarnika. A jednak coś słodkiego do kawy na weekend musi być. Torcik Monte to super propozycja na zimny deser.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
180
minut
Czas całkowity:
240
minut
Składniki
Składniki na spód
-
50
g
mielonych orzechów laskowych
-
50
g
mielonych orzechów włoskich
-
60
g
roztopionego masła
-
1
tbsp
miodu
Składniki na masę
-
800
g
Monte White - deser mleczny Zott
-
5
tsp
żelatyny
Składniki na mus
-
350
g
jagody kamczackiej
-
2
tsp
czubate żelatyny
Dodatkowo: owoce i kwiaty do ozdoby
Wskazówki
-
Zmielone orzechy mieszamy z roztopionym masłem i miodem. Okrągłą malutką blaszkę wykładamy folią spożywczą lub aluminiową. Przygotowaną masą orzechową wylepiamy dno formy, mocno dociskając do spodu. Wkładamy na chwile do lodówki, aby stężała.
-
200 g Monte podgrzewamy w rondelku wraz z żelatyną na małym ogniu (nie doprowadzamy do zagotowania!). Odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałą część deseru Monte umieszczamy w misce miksera. Miksujemy stopniowo dodając Monte z żelatyną. Masę śmietankową przelewamy na spód orzechowy, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na godzinę.
-
Jagodę kamczacką blendujemy na mus. Przekładamy do rondelka, dodajemy żelatynę i podgrzewamy. Nie doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do przestygnięcia. Przekładamy do formy, na wierzch masy Monte, wyrównujemy. Deser wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem torcik ozdabiamy kwiatami i owocami. Smacznego!
Notatki
Użyłam tortownicy o średnicy 16 cm.