Kruche z rabarbarem i bezową pianką

Ilość: 12 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 2 godz. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 3 godz.

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje
    Ciasto kruche
  • Beza
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy śmietanę, żółtka, cukry i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywcza i wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny.
  • Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na 1-2 centymetrowe kawałeczki. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozkładamy równomiernie i dociskamy. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 15-20 min.
  • Białka ubijamy na sztywno z cukrem i mąką ziemniaczaną. Na podpieczony spód wykładamy rabarbar, a na niego masę białkową, którą posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika, pieczemy je jeszcze 15-20 minut w temperaturze 180°C, następnie wyłączamy piekarnik, ale ciasto pozostawiamy w nim jeszcze na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!

Dodaj komentarz