Kruche z rabarbarem i bezową pianką
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
120
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
180
minut
Składniki
Ciasto kruche
-
100
g
masła
-
1 1/2
cup
mąki pszennej
-
2
tbsp
śmietany 12 %
-
2
żółtka
-
1/4
cup
cukru
-
1
tbsp
cukru waniliowego
-
1/2
tsp
proszku do pieczenia
Beza
-
5
białek
-
3/4
cup
cukru
-
1
tbsp
mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
-
1/2
kg
rabarbaru
-
4
tbsp
płatków migdałowych
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy śmietanę, żółtka, cukry i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywcza i wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny.
-
Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na 1-2 centymetrowe kawałeczki.
Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozkładamy równomiernie i dociskamy. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 15-20 min.
-
Białka ubijamy na sztywno z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Na podpieczony spód wykładamy rabarbar, a na niego masę białkową, którą posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika, pieczemy je jeszcze 15-20 minut w temperaturze 180°C, następnie wyłączamy piekarnik, ale ciasto pozostawiamy w nim jeszcze na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!