Kruche z rabarbarem i bezową pianką

Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 120 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 180 minut
Składniki
    Ciasto kruche
  • 100 g masła
  • 1 1/2 cup mąki pszennej
  • 2 tbsp śmietany 12 %
  • 2 żółtka
  • 1/4 cup cukru
  • 1 tbsp cukru waniliowego
  • 1/2 tsp proszku do pieczenia
  • Beza
  • 5 białek
  • 3/4 cup cukru
  • 1 tbsp mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 4 tbsp płatków migdałowych
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy śmietanę, żółtka, cukry i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywcza i wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny.
  2. Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na 1-2 centymetrowe kawałeczki. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozkładamy równomiernie i dociskamy. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 15-20 min.
  3. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i mąką ziemniaczaną. Na podpieczony spód wykładamy rabarbar, a na niego masę białkową, którą posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika, pieczemy je jeszcze 15-20 minut w temperaturze 180°C, następnie wyłączamy piekarnik, ale ciasto pozostawiamy w nim jeszcze na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!