Pastelowy galaretkowiec

Ilość: 10 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 10 godz. Czas całkowity: 10 godz. 30 min.

Idealny deser na upały. Serowa pianka zatopiona w galaretce 🙂

Składniki

0/3 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Przygotowanie ciasta dzielimy na 2 dni. Wieczorem przygotowujemy 4 kolorowe masy serowe. Kolorowe galaretki wsypujemy do 4 miseczek i każdą z nich zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia. Kiedy galaretka jest już letnia dodajemy do każdej po 300 g serka homogenizowanego naturalnego i mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Miseczki wstawiamy na całą noc do lodówki, aby masy serowe dobrze zastygły.
  • Następnego dnia rozpuszczamy 3 przezroczyste galaretki w 1200 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Kolorowe masy serowe, które przygotowaliśmy dzień wcześniej, kroimy w kostkę i układamy w tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Następnie zalewamy przezroczystą galaretką i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby ciasto stężało.
  • Przed podaniem deser wyjmujemy z formy na tacę, przekręcając go do góry dnem. Usuwamy folię spożywczą i kroimy w kostkę. Smacznego!

Dodaj komentarz