Pastelowy galaretkowiec

Idealny deser na upały. Serowa pianka zatopiona w galaretce :)
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 600 minut
Czas całkowity: 630 minut
Składniki
  • 1200 g serka homogenizowanego naturalnego (8 kubeczków po 150g)
  • 4 kolorowe galaretki (u mnie truskawkowa, cytrynowa, agrestowa i borówkowa)
  • 3 przezroczyste galaretki
Wskazówki
  1. Przygotowanie ciasta dzielimy na 2 dni. Wieczorem przygotowujemy 4 kolorowe masy serowe. Kolorowe galaretki wsypujemy do 4 miseczek i każdą z nich zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia. Kiedy galaretka jest już letnia dodajemy do każdej po 300 g serka homogenizowanego naturalnego i mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Miseczki wstawiamy na całą noc do lodówki, aby masy serowe dobrze zastygły.
  2. Następnego dnia rozpuszczamy 3 przezroczyste galaretki w 1200 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Kolorowe masy serowe, które przygotowaliśmy dzień wcześniej, kroimy w kostkę i układamy w tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Następnie zalewamy przezroczystą galaretką i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby ciasto stężało.
  3. Przed podaniem deser wyjmujemy z formy na tacę, przekręcając go do góry dnem. Usuwamy folię spożywczą i kroimy w kostkę. Smacznego!