Pastelowy galaretkowiec
Idealny deser na upały. Serowa pianka zatopiona w galaretce :)
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
600
minut
Czas całkowity:
630
minut
Składniki
-
1200
g
serka homogenizowanego naturalnego
(8 kubeczków po 150g)
-
4
kolorowe galaretki
(u mnie truskawkowa, cytrynowa, agrestowa i borówkowa)
-
3
przezroczyste galaretki
Wskazówki
-
Przygotowanie ciasta dzielimy na 2 dni.
Wieczorem przygotowujemy 4 kolorowe masy serowe.
Kolorowe galaretki wsypujemy do 4 miseczek i każdą z nich zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia. Kiedy galaretka jest już letnia dodajemy do każdej po 300 g serka homogenizowanego naturalnego i mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Miseczki wstawiamy na całą noc do lodówki, aby masy serowe dobrze zastygły.
-
Następnego dnia rozpuszczamy 3 przezroczyste galaretki w 1200 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
Kolorowe masy serowe, które przygotowaliśmy dzień wcześniej, kroimy w kostkę i układamy w tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Następnie zalewamy przezroczystą galaretką i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby ciasto stężało.
-
Przed podaniem deser wyjmujemy z formy na tacę, przekręcając go do góry dnem. Usuwamy folię spożywczą i kroimy w kostkę. Smacznego!