Kategoria: Ciasta, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
12 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 40 min.
Przyrządzanie:
1 godz.
Czas całkowity:
1 godz. 40 min.
Zapleśniak czy pleśniak? Jaką nazwę to ciasto nosi w waszym domu?
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę z 1/2 szklanki cukru pudru. Ostawiamy do lodówki.
- Żółtka z pozostałym cukrem ucieramy na gładką masę, dodajemy masło i śmietanę cały czas ucierając.
- Do powstałej masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Jedną rozwałkowujemy i układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część wkładamy do zamrażalnika, a do trzeciej dodajemy kakao, zagniatamy i chłodzimy w zamrażalniku.
- Rozmrożone wiśnie mieszamy z mąką ziemniaczana i wykładamy na pierwszą cześć ciasta. Na wiśnie ścieramy na na tarce jarzynowej o grubych oczkach ciasto czekoladowe. Na nie wykładamy masę białkową i na górę ścieramy ostatnią cześć ciasta. Ciasto pieczemy godzinę w temperaturze 120°C. Smacznego!