Zapleśniak z wiśniami

Ilość: 12 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 40 min. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 1 godz. 40 min.

Zapleśniak czy pleśniak? Jaką nazwę to ciasto nosi w waszym domu?

Składniki

0/10 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę z 1/2 szklanki cukru pudru. Ostawiamy do lodówki.
  • Żółtka z pozostałym cukrem ucieramy na gładką masę, dodajemy masło i śmietanę cały czas ucierając.
  • Do powstałej masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Jedną rozwałkowujemy i układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część wkładamy do zamrażalnika, a do trzeciej dodajemy kakao, zagniatamy i chłodzimy w zamrażalniku.
  • Rozmrożone wiśnie mieszamy z mąką ziemniaczana i wykładamy na pierwszą cześć ciasta. Na wiśnie ścieramy na na tarce jarzynowej o grubych oczkach ciasto czekoladowe. Na nie wykładamy masę białkową i na górę ścieramy ostatnią cześć ciasta. Ciasto pieczemy godzinę w temperaturze 120°C. Smacznego!

Dodaj komentarz