Zapleśniak z wiśniami

Zapleśniak czy pleśniak? Jaką nazwę to ciasto nosi w waszym domu?
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 100 minut
Składniki
  • 3 cup maki
  • 1 cup cukru pudru
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 2 tbsp śmietany 12%
  • 2 tbsp kakao
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 tbsp mąki ziemniaczanej
  • 600 g wiśnie bez pestek (użyłam mrożonych)
Wskazówki
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę z 1/2 szklanki cukru pudru. Ostawiamy do lodówki.
  2. Żółtka z pozostałym cukrem ucieramy na gładką masę, dodajemy masło i śmietanę cały czas ucierając.
  3. Do powstałej masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Jedną rozwałkowujemy i układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część wkładamy do zamrażalnika, a do trzeciej dodajemy kakao, zagniatamy i chłodzimy w zamrażalniku.
  4. Rozmrożone wiśnie mieszamy z mąką ziemniaczana i wykładamy na pierwszą cześć ciasta. Na wiśnie ścieramy na na tarce jarzynowej o grubych oczkach ciasto czekoladowe. Na nie wykładamy masę białkową i na górę ścieramy ostatnią cześć ciasta. Ciasto pieczemy godzinę w temperaturze 120°C. Smacznego!