Zapleśniak z wiśniami
Zapleśniak czy pleśniak? Jaką nazwę to ciasto nosi w waszym domu?
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
40
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
100
minut
Składniki
-
3
cup
maki
-
1
cup
cukru pudru
-
5
jajek
-
200
g
masła
-
2
tbsp
śmietany 12%
-
2
tbsp
kakao
-
1
tsp
proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
2
tbsp
mąki ziemniaczanej
-
600
g
wiśnie bez pestek
(użyłam mrożonych)
Wskazówki
-
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę z 1/2 szklanki cukru pudru. Ostawiamy do lodówki.
-
Żółtka z pozostałym cukrem ucieramy na gładką masę, dodajemy masło i śmietanę cały czas ucierając.
-
Do powstałej masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe części.
Jedną rozwałkowujemy i układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część wkładamy do zamrażalnika, a do trzeciej dodajemy kakao, zagniatamy i chłodzimy w zamrażalniku.
-
Rozmrożone wiśnie mieszamy z mąką ziemniaczana i wykładamy na pierwszą cześć ciasta. Na wiśnie ścieramy na na tarce jarzynowej o grubych oczkach ciasto czekoladowe. Na nie wykładamy masę białkową i na górę ścieramy ostatnią cześć ciasta. Ciasto pieczemy godzinę w temperaturze 120°C. Smacznego!