Odwrócony biszkopt z węgierkami

Ilość: 8 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 15 min. Przyrządzanie: 40 min. Czas całkowity: 55 min.

Składniki

0/9 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Smarujemy masłem i posypujemy cukrem (2 łyżki). Śliwki umyte i wypestkowane układamy na dnie formy.
  • Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę. Następnie dodajemy "wyrośnięte" żółtka. Na końcu przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy.
  • Przygotowane ciasto przekładamy na śliwki i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170ºC (z termoobiegiem) przez około 45 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Wciąż lekko ciepłe przekładamy na paterę‚ dnem do góry, ściągamy papier do pieczenia. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Notatki

Użyłam tortownicy o średnicy 23 cm.

Podczas pieczenia z tortownicy może kapać sok ze śliwek, wiec lepiej zabezpieczyć sobie piekarnik, na przykład obkładając tortownicę folią aluminiową.

Dodaj komentarz