Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Smarujemy masłem i posypujemy cukrem (2 łyżki). Śliwki umyte i wypestkowane układamy na dnie formy.
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy.
Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę. Następnie dodajemy "wyrośnięte" żółtka. Na końcu przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy.
Przygotowane ciasto przekładamy na śliwki i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170ºC (z termoobiegiem) przez około 45 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Wciąż lekko ciepłe przekładamy na paterę‚ dnem do góry, ściągamy papier do pieczenia. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki
Użyłam tortownicy o średnicy 23 cm.
Podczas pieczenia z tortownicy może kapać sok ze śliwek, wiec lepiej zabezpieczyć sobie piekarnik, na przykład obkładając tortownicę folią aluminiową.