Odwrócony biszkopt z węgierkami

Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 40 minut
Czas całkowity: 55 minut
Składniki
  • 2 tbsp masła
  • 2 tbsp cukru
  • 4 jajka
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 1 tbsp octu spirytusowego 10%
  • 3/4 cup cukru
  • 1 cup mąki tortowej
  • cukier puder
  • 1/2 kg śliwek węgierek
Wskazówki
  1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Smarujemy masłem i posypujemy cukrem (2 łyżki). Śliwki umyte i wypestkowane układamy na dnie formy.
  2. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę. Następnie dodajemy "wyrośnięte" żółtka. Na końcu przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy.
  3. Przygotowane ciasto przekładamy na śliwki i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170ºC (z termoobiegiem) przez około 45 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Wciąż lekko ciepłe przekładamy na paterę‚ dnem do góry, ściągamy papier do pieczenia. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki

Użyłam tortownicy o średnicy 23 cm. Podczas pieczenia z tortownicy może kapać sok ze śliwek, wiec lepiej zabezpieczyć sobie piekarnik, na przykład obkładając tortownicę folią aluminiową.