Ciasto szpinakowe z masą pomarańczową

Ilość: 12 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. Przyrządzanie: 3 godz. Czas całkowity: 4 godz.

Ciasto szpinakowe z pomarańczową masą i lekkim kremem śmietankowym. Nie jesteś fanem szpinaku, nic się nie obawiaj, smak nie jest wyczuwalny. Ciasto jest pyszne i wygląda tak wiosennie 🙂 prawda?

Składniki

0/14 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na ciasto szpinakowe
  • Składniki na masę śmietankową
  • Składniki na masę pomarańczową

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Szpinak dokładnie blendujemy dodając do niego olej. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą białą masę. Dodajemy masę szpinakową, a na końcu mąki i proszek do pieczenia, składniki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C., pieczemy około 30 minut, odstawiamy do wystudzenia. Ścinamy wierzch ciasta i kruszymy.
  • Żelatynę zalewamy ciepłą wodą i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy serki waniliowe i mieszamy. Mniejszą połowę masy przekładamy do miseczki i odstawiamy do lodówki, będzie potrzebna później. Do pozostałej masy dodajemy żelatynę i mieszamy. Blat biszkoptu nasączamy sokiem pomarańczowym. Wylewamy masę śmietanową, tą z żelatyną i wstawiamy do lodówki.
  • W 200 ml soku pomarańczowego rozpuszczany proszek budyniowy. Pozostały sok zagotowujemy i wlewamy rozmieszamy proszek, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i od razu wsypujemy galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy, aby masa lekko przestygła. Chłodną masę pomarańczową wylewamy na zastygniętą masę śmietanową i ponownie wstawiamy do lodówki.
  • Na zastygniętą masę pomarańczową wykładamy masę śmietankową, którą wcześniej odłożyliśmy, tą bez żelatyny i posypujemy pokruszonym biszkoptem. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy je udekorować świeżymi plasterkami pomarańczy. Smacznego!

Notatki

Użyłam kwadratowej blaszki 24cmx24cm.

Dodaj komentarz