Ciasto szpinakowe z masą pomarańczową
Ciasto szpinakowe z pomarańczową masą i lekkim kremem śmietankowym. Nie jesteś fanem szpinaku, nic się nie obawiaj, smak nie jest wyczuwalny. Ciasto jest pyszne i wygląda tak wiosennie :) prawda?
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
180
minut
Czas całkowity:
240
minut
Składniki
Składniki na ciasto szpinakowe
-
125
g
świeżego szpinaku
-
1/2
cup
oleju rzepakowego
-
3
jajka
-
3/4
cup
cukru
-
1 3/4
cup
mąki pszennej
-
1/4
cup
mąki ziemniaczanej
-
1
tsp
proszku do pieczenia
Składniki na masę śmietankową
-
500
ml
śmietanki 30%
-
450
g
serka waniliowego
-
4
tbsp
cukru pudru
-
10
g
żelatyny
(+ 50 ml wody)
Składniki na masę pomarańczową
-
800
ml
świeżego soku pomarańczowego
-
2
budynie śmietankowe z cukrem
-
2
galaretki pomarańczowe
Wskazówki
-
Szpinak dokładnie blendujemy dodając do niego olej. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą białą masę. Dodajemy masę szpinakową, a na końcu mąki i proszek do pieczenia, składniki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C., pieczemy około 30 minut, odstawiamy do wystudzenia. Ścinamy wierzch ciasta i kruszymy.
-
Żelatynę zalewamy ciepłą wodą i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy serki waniliowe i mieszamy. Mniejszą połowę masy przekładamy do miseczki i odstawiamy do lodówki, będzie potrzebna później. Do pozostałej masy dodajemy żelatynę i mieszamy. Blat biszkoptu nasączamy sokiem pomarańczowym. Wylewamy masę śmietanową, tą z żelatyną i wstawiamy do lodówki.
-
W 200 ml soku pomarańczowego rozpuszczany proszek budyniowy. Pozostały sok zagotowujemy i wlewamy rozmieszamy proszek, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i od razu wsypujemy galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy, aby masa lekko przestygła. Chłodną masę pomarańczową wylewamy na zastygniętą masę śmietanową i ponownie wstawiamy do lodówki.
-
Na zastygniętą masę pomarańczową wykładamy masę śmietankową, którą wcześniej odłożyliśmy, tą bez żelatyny i posypujemy pokruszonym biszkoptem. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy je udekorować świeżymi plasterkami pomarańczy. Smacznego!
Notatki
Użyłam kwadratowej blaszki 24cmx24cm.