Ciasto szpinakowe z masą pomarańczową

Ciasto szpinakowe z pomarańczową masą i lekkim kremem śmietankowym. Nie jesteś fanem szpinaku, nic się nie obawiaj, smak nie jest wyczuwalny. Ciasto jest pyszne i wygląda tak wiosennie :) prawda?
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 180 minut
Czas całkowity: 240 minut
Składniki
    Składniki na ciasto szpinakowe
  • 125 g świeżego szpinaku
  • 1/2 cup oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 3/4 cup cukru
  • 1 3/4 cup mąki pszennej
  • 1/4 cup mąki ziemniaczanej
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • Składniki na masę śmietankową
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 450 g serka waniliowego
  • 4 tbsp cukru pudru
  • 10 g żelatyny (+ 50 ml wody)
  • Składniki na masę pomarańczową
  • 800 ml świeżego soku pomarańczowego
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 2 galaretki pomarańczowe
Wskazówki
  1. Szpinak dokładnie blendujemy dodając do niego olej. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą białą masę. Dodajemy masę szpinakową, a na końcu mąki i proszek do pieczenia, składniki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C., pieczemy około 30 minut, odstawiamy do wystudzenia. Ścinamy wierzch ciasta i kruszymy.
  2. Żelatynę zalewamy ciepłą wodą i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy serki waniliowe i mieszamy. Mniejszą połowę masy przekładamy do miseczki i odstawiamy do lodówki, będzie potrzebna później. Do pozostałej masy dodajemy żelatynę i mieszamy. Blat biszkoptu nasączamy sokiem pomarańczowym. Wylewamy masę śmietanową, tą z żelatyną i wstawiamy do lodówki.
  3. W 200 ml soku pomarańczowego rozpuszczany proszek budyniowy. Pozostały sok zagotowujemy i wlewamy rozmieszamy proszek, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i od razu wsypujemy galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy, aby masa lekko przestygła. Chłodną masę pomarańczową wylewamy na zastygniętą masę śmietanową i ponownie wstawiamy do lodówki.
  4. Na zastygniętą masę pomarańczową wykładamy masę śmietankową, którą wcześniej odłożyliśmy, tą bez żelatyny i posypujemy pokruszonym biszkoptem. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy je udekorować świeżymi plasterkami pomarańczy. Smacznego!
Notatki

Użyłam kwadratowej blaszki 24cmx24cm.