Wyborny piegusek

Ilość: 12 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 1 godz.

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje
    Ciasto
  • Masa
  • Pozostałe

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • W rondelku doprowadzamy do wrzenia następujące składniki: mleko, masło, cukier i mak. Odstawiamy do ostudzenia.
  • Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. W dużej misce miksujemy składniki: żółtka, masę makową, mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i wszystko mieszamy.
  • Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170°C. Po wystudzeniu kroimy na 2 poziome blaty.
  • Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na sztywną masę. Pierwszy blat smarujemy konfiturą różaną i 1/2 masy śmietankowej. Przykrywamy ciasto drugim blatem i smarujemy pozostałą masą śmietankową. Ciasto ozdabiamy jadalnymi płatkami róż. Chłodzimy w lodówce. Smacznego!

Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.

Dodaj komentarz