W rondelku doprowadzamy do wrzenia następujące składniki: mleko, masło, cukier i mak. Odstawiamy do ostudzenia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. W dużej misce miksujemy składniki: żółtka, masę makową, mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i wszystko mieszamy.
Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170°C. Po wystudzeniu kroimy na 2 poziome blaty.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na sztywną masę. Pierwszy blat smarujemy konfiturą różaną i 1/2 masy śmietankowej. Przykrywamy ciasto drugim blatem i smarujemy pozostałą masą śmietankową. Ciasto ozdabiamy jadalnymi płatkami róż. Chłodzimy w lodówce. Smacznego!