Wyborny piegusek

Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 60 minut
Składniki
    Ciasto
  • 125 ml mleka
  • 200 g masła
  • 300 g cukru
  • 160 g maku mielonego (kupuje gotowy)
  • 4 jajka
  • 320 g mąki
  • 2 tsp proszku do pieczenia
  • Masa
  • 500 ml śmietana kremówka 30%
  • 250 g serek mascarpone
  • 2 tbsp cukier puder
  • Pozostałe
  • słoiczek konfitury różanej
  • jadalne płatki i pączki róż
Wskazówki
  1. W rondelku doprowadzamy do wrzenia następujące składniki: mleko, masło, cukier i mak. Odstawiamy do ostudzenia.
  2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. W dużej misce miksujemy składniki: żółtka, masę makową, mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i wszystko mieszamy.
  3. Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170°C. Po wystudzeniu kroimy na 2 poziome blaty.
  4. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na sztywną masę. Pierwszy blat smarujemy konfiturą różaną i 1/2 masy śmietankowej. Przykrywamy ciasto drugim blatem i smarujemy pozostałą masą śmietankową. Ciasto ozdabiamy jadalnymi płatkami róż. Chłodzimy w lodówce. Smacznego!
Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.