Ciasto arbuz

Ilość: 8 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. Przyrządzanie: 3 godz. Czas całkowity: 4 godz.

Ciasto arbuz to szpinakowy biszkopt z kremem śmietankowym, arbuzową galaretką i owocami.

 

Składniki

0/11 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na biszkopt szpinakowy
  • Masa śmietankowa
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy "wyrośnięte" żółtka. Na końcu przesiewamy mąkę i dodajemy szpinak. Wszystko delikatnie mieszamy do połączenie się składników. Przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 175ºC (z termoobiegiem) przez około 25 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy.
  • Żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, na końcu dodajemy przestudzoną żelatynę. Śmietanę wylewamy na zimny biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
  • Galaretki arbuzowe zalewamy 650 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Z arbuza usuwamy pestki i kroimy go w drobną kostkę. Arbuza i borówki układamy na zastygniętej śmietanie, zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!

Dodaj komentarz