Kategoria: Ciasta
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie, Pieczenie
Ilość:
8 Servings
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 1 godz.
Przyrządzanie:
3 godz.
Czas całkowity:
4 godz.
Ciasto arbuz to szpinakowy biszkopt z kremem śmietankowym, arbuzową galaretką i owocami.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na biszkopt szpinakowy
- Masa śmietankowa
- Dodatkowo
Wskazówki
- Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy "wyrośnięte" żółtka. Na końcu przesiewamy mąkę i dodajemy szpinak. Wszystko delikatnie mieszamy do połączenie się składników. Przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 175ºC (z termoobiegiem) przez około 25 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy.
- Żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, na końcu dodajemy przestudzoną żelatynę. Śmietanę wylewamy na zimny biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
-