Ciasto arbuz
Ciasto arbuz to szpinakowy biszkopt z kremem śmietankowym, arbuzową galaretką i owocami.
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
180
minut
Czas całkowity:
240
minut
Składniki
Składniki na biszkopt szpinakowy
-
3
jajka
-
1
tbsp
octu
-
1/2
cup
cukru
-
3/4
cup
mąki
-
4
tbsp
rozdrobnionego szpinak
(ja użyłam mrożonego, świeży nadał by bardziej intensywny kolor)
Masa śmietankowa
-
500
ml
śmietany 36%
-
2
tbsp
cukru pudru
-
4
tsp
żelatyny
(+ 100 ml wrzątku)
Dodatkowo
-
2
arbuzowe galaretki
-
2
plasterki arbuza
-
100
g
borówki
Wskazówki
-
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy "wyrośnięte" żółtka. Na końcu przesiewamy mąkę i dodajemy szpinak. Wszystko delikatnie mieszamy do połączenie się składników. Przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 175ºC (z termoobiegiem) przez około 25 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy.
-
Żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, na końcu dodajemy przestudzoną żelatynę. Śmietanę wylewamy na zimny biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
-
Galaretki arbuzowe zalewamy 650 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Z arbuza usuwamy pestki i kroimy go w drobną kostkę. Arbuza i borówki układamy na zastygniętej śmietanie, zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!