Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to szpinakowy biszkopt z kremem śmietankowym, arbuzową galaretką i owocami.  
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 180 minut
Czas całkowity: 240 minut
Składniki
    Składniki na biszkopt szpinakowy
  • 3 jajka
  • 1 tbsp octu
  • 1/2 cup cukru
  • 3/4 cup mąki
  • 4 tbsp rozdrobnionego szpinak (ja użyłam mrożonego, świeży nadał by bardziej intensywny kolor)
  • Masa śmietankowa
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 tbsp cukru pudru
  • 4 tsp żelatyny (+ 100 ml wrzątku)
  • Dodatkowo
  • 2 arbuzowe galaretki
  • 2 plasterki arbuza
  • 100 g borówki
Wskazówki
  1. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy "wyrośnięte" żółtka. Na końcu przesiewamy mąkę i dodajemy szpinak. Wszystko delikatnie mieszamy do połączenie się składników. Przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 175ºC (z termoobiegiem) przez około 25 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy.
  2. Żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, na końcu dodajemy przestudzoną żelatynę. Śmietanę wylewamy na zimny biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
  3. Galaretki arbuzowe zalewamy 650 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Z arbuza usuwamy pestki i kroimy go w drobną kostkę. Arbuza i borówki układamy na zastygniętej śmietanie, zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!