Ciasto półkruche z dżemem dyniowym

Ilość: 10 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. 30 min. Przyrządzanie: 1 godz. 30 min. Czas całkowity: 3 godz.

Strasznie pyszne ciasto na Halloween 👻

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na dżem z dyni
  • Składniki na ciasto półkruche

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Dżem przygotowujemy dzień wcześniej. Dynie myjemy i wydrążamy gniazdo nasienne z pestkami. Jeżeli używasz dyni Hokkaido, nie trzeba jej obierać ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny. Garnek przykrywamy przykrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut. Następnie dynie miksujemy. polecam użyć do tego blendera ręcznego typu żyrafa. Pulpę miksuję dość długo, by uzyskać gładką konsystencję dżemu. Następnie do dżemu dodajemy cukier i gotujemy jeszcze około 15 minut już bez przykrywki. Na trzy minuty przed końcem gotowania wsypujemy jedną saszetkę żelfixu 1:3. Dżem przekładamy do słoiczków jeszcze gorący, zakręcamy i obracamy do góry dnem.
  • Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto i za pomocą haka zagniatamy jednolite ciasto. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Połową ciasta wyklejamy dno formy a drugą połowę umieszczamy w woreczku. Ciasto w formie i w woreczku wstawiamy na godzinę do lodówki.
  • Na ciasto w formie wykładamy dżem dyniowy. Drugą cześć ciasto rozwałkowujemy i foremkami do ciastek wycinamy halloweenowe kształty, mogą to być np. dynie lub duszki. Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C z termoobiegiem. Po wystudzeniu ozdobiłam jeszcze duszki rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!

Dodaj komentarz