Ciasto marchewkowe

Ilość: 12 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 20 min. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 1 godz. 20 min.

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje
  • Krem
  • Do ozdoby: orzechy i marcepanowe marchewki

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodając cukier puder i pod koniec żółtka. Gdy masa będzie już gładka cały czas ubijając na najwyższych obrotach wlewamy cienkim strumieniem olej.
  • Następnie dodajemy marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe. Wszystko mieszamy.
  • Na końcu dodajemy do ciasta przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 150°C. Po upieczenie ciasto odstawiamy do wystudzenia.
  • Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem i serkiem, aż powstanie gładka, puszysta masa. Ciasto możemy przekroić na pół i przesmarować masą na dwóch poziomach (zrób wtedy masę z podwójnej porcji), albo tylko na górze. Na końcu dekorujemy ciasto orzechami i marcepanowymi marchewkami. Smacznego!

Notatki

Użyłam formy o średnicy 24 cm.

Dodaj komentarz