50
g
orzechów laskowych(mogą być też włoskie lub pekan)
50
g
wiórków kokosowych
1
tsp
proszku do pieczenia
1
tsp
cynamonu
Krem
50
g
miękkiego masła
125
g
serka mascarpone
50
g
cukru
Do ozdoby: orzechy i marcepanowe marchewki
Wskazówki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodając cukier puder i pod koniec żółtka. Gdy masa będzie już gładka cały czas ubijając na najwyższych obrotach wlewamy cienkim strumieniem olej.
Następnie dodajemy marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe. Wszystko mieszamy.
Na końcu dodajemy do ciasta przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 150°C. Po upieczenie ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem i serkiem, aż powstanie gładka, puszysta masa. Ciasto możemy przekroić na pół i przesmarować masą na dwóch poziomach (zrób wtedy masę z podwójnej porcji), albo tylko na górze. Na końcu dekorujemy ciasto orzechami i marcepanowymi marchewkami. Smacznego!