Ciasto marchewkowe

Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 80 minut
Składniki
  • 3 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 200 g startej marchewki
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa z puszki
  • 50 g orzechów laskowych (mogą być też włoskie lub pekan)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 1 tsp cynamonu
  • Krem
  • 50 g miękkiego masła
  • 125 g serka mascarpone
  • 50 g cukru
  • Do ozdoby: orzechy i marcepanowe marchewki
Wskazówki
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodając cukier puder i pod koniec żółtka. Gdy masa będzie już gładka cały czas ubijając na najwyższych obrotach wlewamy cienkim strumieniem olej.
  2. Następnie dodajemy marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe. Wszystko mieszamy.
  3. Na końcu dodajemy do ciasta przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 150°C. Po upieczenie ciasto odstawiamy do wystudzenia.
  4. Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem i serkiem, aż powstanie gładka, puszysta masa. Ciasto możemy przekroić na pół i przesmarować masą na dwóch poziomach (zrób wtedy masę z podwójnej porcji), albo tylko na górze. Na końcu dekorujemy ciasto orzechami i marcepanowymi marchewkami. Smacznego!
Notatki

Użyłam formy o średnicy 24 cm.