Biszkopt z kremem z białej czekolady i malinami

Ilość: 10 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 3 godz. Czas całkowity: 3 godz. 30 min.

Puszysty biszkopt przełożony kremem z białej czekolady i malinami. Ciasta nie trzeba reklamować, opis mówi sam za siebie. Pozostaje Wam tylko wypróbować 🙂

 

Składniki

0/9 Składników
Dostosuj porcje
    Biszkopt
  • Galaretka
  • Masa
  • Dodatkowo: maliny i starta biała czekolada.

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 12 minut. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia w blaszce.
  • Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki (galaretka musi zacząć gęstnieć, jeżeli wylejecie za wcześnie, rzadką galaretkę wsiąknie w biszkopt).
  • Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą stawiamy metalową miskę w której umieszczamy czekoladę, para ogrzewa miskę i czekolada się rozpuszcza). Odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem, następnie dodajemy letnią rozpuszczoną czekoladę i wszystko mieszamy.
  • Krem wykładamy na zastygniętą galaretkę. Ciasto dzielimy na 2 części i kładziemy jedną część na drugą uzyskują w ten sposób piękne piętrowe ciasto. Wierzch ciasta ozdabiamy malinami i startą białą czekoladą. Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc. Smacznego!

Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.

Dodaj komentarz