Kategoria: Ciasta
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie, Pieczenie
Ilość:
10 Servings
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
3 godz.
Czas całkowity:
3 godz. 30 min.
Puszysty biszkopt przełożony kremem z białej czekolady i malinami. Ciasta nie trzeba reklamować, opis mówi sam za siebie. Pozostaje Wam tylko wypróbować 🙂
Składniki
Dostosuj porcje
-
Biszkopt
- Galaretka
- Masa
- Dodatkowo: maliny i starta biała czekolada.
Wskazówki
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 12 minut. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia w blaszce.
- Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki (galaretka musi zacząć gęstnieć, jeżeli wylejecie za wcześnie, rzadką galaretkę wsiąknie w biszkopt).
- Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą stawiamy metalową miskę w której umieszczamy czekoladę, para ogrzewa miskę i czekolada się rozpuszcza). Odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem, następnie dodajemy letnią rozpuszczoną czekoladę i wszystko mieszamy.
- Krem wykładamy na zastygniętą galaretkę. Ciasto dzielimy na 2 części i kładziemy jedną część na drugą uzyskują w ten sposób piękne piętrowe ciasto. Wierzch ciasta ozdabiamy malinami i startą białą czekoladą. Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.