Biszkopt z kremem z białej czekolady i malinami
Puszysty biszkopt przełożony kremem z białej czekolady i malinami. Ciasta nie trzeba reklamować, opis mówi sam za siebie. Pozostaje Wam tylko wypróbować :)
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
180
minut
Czas całkowity:
210
minut
Składniki
Biszkopt
-
4
jajka L
-
1/2
cup
cukru
-
3/4
cup
mąki tortowej
-
1
tsp
proszku do pieczenia
Galaretka
-
2
galaretki malinowe
-
850
ml
wrzątku
Masa
-
160
g
białej czekolady
-
660
ml
śmietany 30%
-
2
opakowania śmietan-fix
(użyłam Dr. Oetker)
Dodatkowo: maliny i starta biała czekolada.
Wskazówki
-
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 12 minut. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia w blaszce.
-
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki (galaretka musi zacząć gęstnieć, jeżeli wylejecie za wcześnie, rzadką galaretkę wsiąknie w biszkopt).
-
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą stawiamy metalową miskę w której umieszczamy czekoladę, para ogrzewa miskę i czekolada się rozpuszcza). Odstawiamy do przestudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem, następnie dodajemy letnią rozpuszczoną czekoladę i wszystko mieszamy.
-
Krem wykładamy na zastygniętą galaretkę. Ciasto dzielimy na 2 części i kładziemy jedną część na drugą uzyskują w ten sposób piękne piętrowe ciasto. Wierzch ciasta ozdabiamy malinami i startą białą czekoladą. Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.