Biszkopt z kremem z białej czekolady i malinami

Puszysty biszkopt przełożony kremem z białej czekolady i malinami. Ciasta nie trzeba reklamować, opis mówi sam za siebie. Pozostaje Wam tylko wypróbować :)  
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 180 minut
Czas całkowity: 210 minut
Składniki
    Biszkopt
  • 4 jajka L
  • 1/2 cup cukru
  • 3/4 cup mąki tortowej
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • Galaretka
  • 2 galaretki malinowe
  • 850 ml wrzątku
  • Masa
  • 160 g białej czekolady
  • 660 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania śmietan-fix (użyłam Dr. Oetker)
  • Dodatkowo: maliny i starta biała czekolada.
Wskazówki
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 12 minut. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia w blaszce.
  2. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki (galaretka musi zacząć gęstnieć, jeżeli wylejecie za wcześnie, rzadką galaretkę wsiąknie w biszkopt).
  3. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą stawiamy metalową miskę w której umieszczamy czekoladę, para ogrzewa miskę i czekolada się rozpuszcza). Odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem, następnie dodajemy letnią rozpuszczoną czekoladę i wszystko mieszamy.
  4. Krem wykładamy na zastygniętą galaretkę. Ciasto dzielimy na 2 części i kładziemy jedną część na drugą uzyskują w ten sposób piękne piętrowe ciasto. Wierzch ciasta ozdabiamy malinami i startą białą czekoladą. Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.