Tartaletki z kremem i borówkami

Ilość: 11 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 2 godz.

Tartaletki zachwycą niejednego miłośnika słodkości. Kruche ciasto wypełnione kremem pachnącym cytryną i soczyste borówki to idealny dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki

0/13 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na ciasto
  • Składniki na krem
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/5 Wskazówki
  • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w filie spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 15 minut. Następnie wylepiamy nim foremki do tartoletek. Spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. na 15 minut.
  • Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu czyli z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i wsypujemy do niej budyń. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy mieszankę i ciągle mieszając gotujemy jeszcze przez chwile. Budyń przykrywamy folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Galaretkę zalewamy szklanką gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
  • Zimny budyń miksujemy z serkiem mascarpone, dodajemy sok i skórkę z cytryny.
  • Do ostudzonych foremek z ciasta nakładamy krem. Na nim układamy borówki. Owoce smarujemy galaretką, aby ładnie błyszczały. Ciastka wstawiamy do lodówki do ochłodzenia. Smacznego!

Notatki

Z tej porcji wyszło mi 11 tartaletek, ale jest to uzależnione od wielkości foremek.

Tagi

#owocowe  #słodkie  

Dodaj komentarz