Tartaletki z kremem i borówkami

Tartaletki zachwycą niejednego miłośnika słodkości. Kruche ciasto wypełnione kremem pachnącym cytryną i soczyste borówki to idealny dodatek do popołudniowej kawy.
Porcje: 11 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 120 minut
Składniki
    Składniki na ciasto
  • 250 g mąki krupczatki
  • 150 g masła
  • 4 tbsp cukru
  • 1 jajko
  • tbsp zimnego mleka
  • Składniki na krem
  • 1 budyń cytrynowy bez cukru (lub śmietankowy )
  • 500 ml mleka
  • 3 tbsp cukru
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 tbsp soku z cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • Dodatkowo
  • 1 galaretka cytrynowa
  • borówki
Wskazówki
  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w filie spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 15 minut. Następnie wylepiamy nim foremki do tartoletek. Spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. na 15 minut.
  2. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu czyli z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i wsypujemy do niej budyń. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy mieszankę i ciągle mieszając gotujemy jeszcze przez chwile. Budyń przykrywamy folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  3. Galaretkę zalewamy szklanką gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
  4. Zimny budyń miksujemy z serkiem mascarpone, dodajemy sok i skórkę z cytryny.
  5. Do ostudzonych foremek z ciasta nakładamy krem. Na nim układamy borówki. Owoce smarujemy galaretką, aby ładnie błyszczały. Ciastka wstawiamy do lodówki do ochłodzenia. Smacznego!
Notatki

Z tej porcji wyszło mi 11 tartaletek, ale jest to uzależnione od wielkości foremek.