Kruche z wiśniami i kokosową bezą

Ilość: 10 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 40 min. Czas całkowity: 1 godz. 10 min.

Pyszne i łatwe do przygotowania. Wiśnie i kokos- rewelacyjne połączenie 🙂

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na ciasto
  • Wiśnie
  • Składniki na kokosową bezę

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy. Odcinamy 1/3 ciasta, wkładamy do woreczka i umieszczamy w zamrażalniku. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wylepiamy pozostałym ciastem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy sód około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
  • W rondlu roztapiamy masło, dodajemy wiśnie i smażymy, aż sok odparuje. Pod koniec dodajemy cukier.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Ubite białka mieszamy z wiórkami kokosowymi.
  • Na podpieczony spód wykładamy wiśnie, białka z kokosem, a na to ścieramy na grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

Notatki

Użyłam tortownicy 26 cm.

Dodaj komentarz