Ilość:
10 Servings
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
40 min.
Czas całkowity:
1 godz. 10 min.
Pyszne i łatwe do przygotowania. Wiśnie i kokos- rewelacyjne połączenie 🙂
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na ciasto
- Wiśnie
- Składniki na kokosową bezę
Wskazówki
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy. Odcinamy 1/3 ciasta, wkładamy do woreczka i umieszczamy w zamrażalniku. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wylepiamy pozostałym ciastem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy sód około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
- W rondlu roztapiamy masło, dodajemy wiśnie i smażymy, aż sok odparuje. Pod koniec dodajemy cukier.
- Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Ubite białka mieszamy z wiórkami kokosowymi.
- Na podpieczony spód wykładamy wiśnie, białka z kokosem, a na to ścieramy na grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki
Użyłam tortownicy 26 cm.