Kruche z wiśniami i kokosową bezą

Pyszne i łatwe do przygotowania. Wiśnie i kokos- rewelacyjne połączenie :)
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 40 minut
Czas całkowity: 70 minut
Składniki
    Składniki na ciasto
  • 300 g mąki pszennej
  • 130 g cukru
  • 130 g masła
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • Wiśnie
  • 1 tbsp masła
  • 1 kg wydrylowanych wiśni (użyłam mrożonych)
  • 50 g cukru
  • Składniki na kokosową bezę
  • 3 białka
  • 1/4 cup cukru
  • 3/4 cup wiórek kokosowych
Wskazówki
  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy. Odcinamy 1/3 ciasta, wkładamy do woreczka i umieszczamy w zamrażalniku. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wylepiamy pozostałym ciastem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy sód około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
  2. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy wiśnie i smażymy, aż sok odparuje. Pod koniec dodajemy cukier.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Ubite białka mieszamy z wiórkami kokosowymi.
  4. Na podpieczony spód wykładamy wiśnie, białka z kokosem, a na to ścieramy na grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki

Użyłam tortownicy 26 cm.