Kruche z wiśniami i kokosową bezą
Pyszne i łatwe do przygotowania. Wiśnie i kokos- rewelacyjne połączenie :)
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
40
minut
Czas całkowity:
70
minut
Składniki
Składniki na ciasto
-
300
g
mąki pszennej
-
130
g
cukru
-
130
g
masła
-
1
tsp
proszku do pieczenia
-
1
jajko
-
3
żółtka
Wiśnie
-
1
tbsp
masła
-
1
kg
wydrylowanych wiśni
(użyłam mrożonych)
-
50
g
cukru
Składniki na kokosową bezę
-
3
białka
-
1/4
cup
cukru
-
3/4
cup
wiórek kokosowych
Wskazówki
-
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy. Odcinamy 1/3 ciasta, wkładamy do woreczka i umieszczamy w zamrażalniku. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wylepiamy pozostałym ciastem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy sód około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
-
W rondlu roztapiamy masło, dodajemy wiśnie i smażymy, aż sok odparuje. Pod koniec dodajemy cukier.
-
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Ubite białka mieszamy z wiórkami kokosowymi.
-
Na podpieczony spód wykładamy wiśnie, białka z kokosem, a na to ścieramy na grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!