Ucierane ciasto ze śliwkami

Ilość: 8 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 15 min. Przyrządzanie: 45 min. Czas całkowity: 1 godz.

Ciasta z sezonowymi owocami to przebój letnich podwieczorków. Sezon na śliwki to trzeba korzystać! Przepis na proste i szybkie ciasto ze śliwkami.

Składniki

0/10 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając.
  • Dodajemy mleko, budynie, obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko, na wolnych obrotach do połączenia się składników.
  • Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki śliwek, skórką do dołu.
  • Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z termoobiegiem. Wyjmujemy z piekarnika. Studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

Dodaj komentarz