Ucierane ciasto ze śliwkami
Ciasta z sezonowymi owocami to przebój letnich podwieczorków. Sezon na śliwki to trzeba korzystać! Przepis na proste i szybkie ciasto ze śliwkami.
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
45
minut
Czas całkowity:
60
minut
Składniki
-
100
g
masła
-
2/3
cup
cukru
-
3
jajka
-
3/4
cup
ciepłego mleka
-
1
cup
mąki pszennej
-
1/2
cup
mąki krupczatki
-
1 1/2
tsp
proszku do pieczenia
-
2
budynie śmietankowe
(bez cukru 2 x 40 g)
-
300
g
śliwek węgierek
-
cukier puder
Wskazówki
-
Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając.
-
Dodajemy mleko, budynie, obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko, na wolnych obrotach do połączenia się składników.
-
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki śliwek, skórką do dołu.
-
Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z termoobiegiem. Wyjmujemy z piekarnika. Studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!