Ucierane ciasto ze śliwkami

Ciasta z sezonowymi owocami to przebój letnich podwieczorków. Sezon na śliwki to trzeba korzystać! Przepis na proste i szybkie ciasto ze śliwkami.
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 45 minut
Czas całkowity: 60 minut
Składniki
  • 100 g masła
  • 2/3 cup cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 cup ciepłego mleka
  • 1 cup mąki pszennej
  • 1/2 cup mąki krupczatki
  • 1 1/2 tsp proszku do pieczenia
  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru 2 x 40 g)
  • 300 g śliwek węgierek
  • cukier puder
Wskazówki
  1. Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając.
  2. Dodajemy mleko, budynie, obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko, na wolnych obrotach do połączenia się składników.
  3. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki śliwek, skórką do dołu.
  4. Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z termoobiegiem. Wyjmujemy z piekarnika. Studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!