Truskawki z śmietanie

Ilość: 10 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 1 godz. Przyrządzanie: 4 godz. Czas całkowity: 5 godz.

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje
    Ciasto
  • Masa śmietankowa
  • Masa truskawkowa

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Zaczynamy od przygotowania maślankowego ciasta. Masło, cukier i jajka ucieramy na puszystą masę. Dodajemy maślankę, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Masę śmietankową wykładamy na zimny spód i wkładamy do lodówki.
  • Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i studzimy. Truskawki blendujemy na gładki mus. Zimne galaretki łączymy z truskawkami i gdy masa zaczyna tężeć wylewamy ją na śmietanę. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Smacznego!

Dodaj komentarz