Truskawki z śmietanie

Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 240 minut
Czas całkowity: 300 minut
Składniki
    Ciasto
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1/2 cup cukru
  • 1/2 cup maślanki
  • 3/4 cup mąki
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 1 tsp ekstraktu waniliowego
  • Masa śmietankowa
  • 300 ml śmietany 30%
  • 250 ml serka mascarpone
  • 3 tbsp cukru pudru
  • Masa truskawkowa
  • 600 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania maślankowego ciasta. Masło, cukier i jajka ucieramy na puszystą masę. Dodajemy maślankę, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Masę śmietankową wykładamy na zimny spód i wkładamy do lodówki.
  3. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i studzimy. Truskawki blendujemy na gładki mus. Zimne galaretki łączymy z truskawkami i gdy masa zaczyna tężeć wylewamy ją na śmietanę. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Smacznego!