Ciasto śmietankowe z jeżynami

Ilość: 12 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 15 min. Przyrządzanie: 55 min. Czas całkowity: 1 godz. 10 min.

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • W dużej misce mieszamy łyżką drewnianą wszystkie mokre składniki: olej, jajka, śmietanę i aromat śmietankowy.
  • Następnie dodajemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Wszystko mieszamy na gładką i jednolitą masę. Ciasto powinno być dość gęste.
  • Jeżyny posypujemy mąką ziemniaczaną. Mieszamy by wszystkie pokryły się cienką warstwą mąki. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
  • Tortownice z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wykładamy ciasto i równo rozprowadzamy w całej formie. Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

Dodaj komentarz