Kategoria: Ciasta, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Pieczenie

Ilość:
12 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 15 min.
Przyrządzanie:
55 min.
Czas całkowity:
1 godz. 10 min.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- W dużej misce mieszamy łyżką drewnianą wszystkie mokre składniki: olej, jajka, śmietanę i aromat śmietankowy.
- Następnie dodajemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Wszystko mieszamy na gładką i jednolitą masę. Ciasto powinno być dość gęste.
- Jeżyny posypujemy mąką ziemniaczaną. Mieszamy by wszystkie pokryły się cienką warstwą mąki. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
- Tortownice z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wykładamy ciasto i równo rozprowadzamy w całej formie. Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!