Ciasto śmietankowe z jeżynami
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
55
minut
Czas całkowity:
70
minut
Składniki
-
3/4
cup
oleju rzepakowego
-
3/4
cup
śmietany kwaśnej 12 %
-
4
jajka
-
aromat śmietankowy
-
szczypta soli
-
3/4
cup
cukru
-
3
cup
mąki tortowej
-
2
tsp
proszku do pieczenia
-
2
tbsp
mąki ziemniaczanej
-
500
g
jeżyn
-
cukier puder
-
2
tbsp
masła
Wskazówki
-
W dużej misce mieszamy łyżką drewnianą wszystkie mokre składniki: olej, jajka, śmietanę i aromat śmietankowy.
-
Następnie dodajemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Wszystko mieszamy na gładką i jednolitą masę. Ciasto powinno być dość gęste.
-
Jeżyny posypujemy mąką ziemniaczaną. Mieszamy by wszystkie pokryły się cienką warstwą mąki. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
-
Tortownice z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wykładamy ciasto i równo rozprowadzamy w całej formie. Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!