Ciasto śmietankowe z jeżynami

Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 55 minut
Czas całkowity: 70 minut
Składniki
  • 3/4 cup oleju rzepakowego
  • 3/4 cup śmietany kwaśnej 12 %
  • 4 jajka
  • aromat śmietankowy
  • szczypta soli
  • 3/4 cup cukru
  • 3 cup mąki tortowej
  • 2 tsp proszku do pieczenia
  • 2 tbsp mąki ziemniaczanej
  • 500 g jeżyn
  • cukier puder
  • 2 tbsp masła
Wskazówki
  1. W dużej misce mieszamy łyżką drewnianą wszystkie mokre składniki: olej, jajka, śmietanę i aromat śmietankowy.
  2. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Wszystko mieszamy na gładką i jednolitą masę. Ciasto powinno być dość gęste.
  3. Jeżyny posypujemy mąką ziemniaczaną. Mieszamy by wszystkie pokryły się cienką warstwą mąki. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
  4. Tortownice z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wykładamy ciasto i równo rozprowadzamy w całej formie. Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!