Ciasto z cukinią, orzechami i żurawiną

Ilość: 8 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 20 min. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 1 godz. 20 min.

Zapraszam na pyszne,  proste w przygotowaniu ciasto z cukinią. Jest wilgotne, aromatyczne, z dużą ilością orzechów i żurawiny. Wspaniale smakuje z kawą w jesienne wieczory.

Składniki

0/14 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej, cukier i ucierać mikserem. Następnie do jajecznej masy dodajemy mleko, mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, kakao i dalej mieszamy mikserem do połączenia składników (jeżeli ciasto jest bardzo gęste dodajemy więcej mleka).
  • Następnie dodajemy startą ma jarzynówce cukinie (przed dodaniem należy odcisnąć sok) , orzechy włoskie i żurawinę. Wszystko mieszamy łyżką, aż bakalie będą rozprowadzone w cieście równomiernie. Ciasto przekładamy do podłużnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 60 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Dodaj komentarz