Ciasto z cukinią, orzechami i żurawiną

Zapraszam na pyszne,  proste w przygotowaniu ciasto z cukinią. Jest wilgotne, aromatyczne, z dużą ilością orzechów i żurawiny. Wspaniale smakuje z kawą w jesienne wieczory.
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 80 minut
Składniki
  • 2 jajka L
  • 130 ml oleju rzepakowego
  • 130 ml mleka
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 tsp cynamonu
  • po szczypcie mielonych goździków, imbiru i kardamonu
  • 1 tbsp kakao
  • 1/2 tsp sody
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 1 cukinia (około 250 g)
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g suszonej żurawiny
  • cukier puder do posypania
Wskazówki
  1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej, cukier i ucierać mikserem. Następnie do jajecznej masy dodajemy mleko, mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, kakao i dalej mieszamy mikserem do połączenia składników (jeżeli ciasto jest bardzo gęste dodajemy więcej mleka).
  2. Następnie dodajemy startą ma jarzynówce cukinie (przed dodaniem należy odcisnąć sok) , orzechy włoskie i żurawinę. Wszystko mieszamy łyżką, aż bakalie będą rozprowadzone w cieście równomiernie. Ciasto przekładamy do podłużnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 60 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!