Ciasto z cukinią, orzechami i żurawiną
Zapraszam na pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z cukinią. Jest wilgotne, aromatyczne, z dużą ilością orzechów i żurawiny. Wspaniale smakuje z kawą w jesienne wieczory.
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
80
minut
Składniki
-
2
jajka L
-
130
ml
oleju rzepakowego
-
130
ml
mleka
-
130
g
cukru trzcinowego
-
300
g
mąki pszennej
-
1/2
tsp
cynamonu
-
po szczypcie mielonych goździków, imbiru i kardamonu
-
1
tbsp
kakao
-
1/2
tsp
sody
-
1
tsp
proszku do pieczenia
-
1
cukinia
(około 250 g)
-
100
g
posiekanych orzechów włoskich
-
100
g
suszonej żurawiny
-
cukier puder do posypania
Wskazówki
-
Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej, cukier i ucierać mikserem. Następnie do jajecznej masy dodajemy mleko, mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, kakao i dalej mieszamy mikserem do połączenia składników (jeżeli ciasto jest bardzo gęste dodajemy więcej mleka).
-
Następnie dodajemy startą ma jarzynówce cukinie (przed dodaniem należy odcisnąć sok) , orzechy włoskie i żurawinę. Wszystko mieszamy łyżką, aż bakalie będą rozprowadzone w cieście równomiernie. Ciasto przekładamy do podłużnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 60 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!