Ciasto z twarożkiem i z owocami

Ilość: 12 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 1 godz.

Ciasto ucierane z warstwą twarożkową i sezonowymi owocami

Składniki

0/16 Składników
Dostosuj porcje
    Ciasto
  • Masa serowa
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Najpierw przygotowujemy ciasto ucierane. W misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i cały czas ucieramy. Pod koniec łączymy z proszkiem do pieczenia, mąką i mlekiem. Ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Następnie przygotowujemy masę serową. W misce ucieramy masło z cukrem na białą puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i cały czas ucieramy. Pod koniec łączymy z bydyniem i sokiem cytrynowym, na końcu dodajemy twarożek i śmietanę. Masę serową wykładamy na ciasto ucierane i równomiernie rozprowadzamy.
  • Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C z termoobiegiem. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem ciasto obkładamy owocami sezonowymi (tym razem użyłam: maliny, borówki i czerwone porzeczki) i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.

Dodaj komentarz