Ciasto z twarożkiem i z owocami
Ciasto ucierane z warstwą twarożkową i sezonowymi owocami
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
60
minut
Składniki
Ciasto
-
200
g
masło
-
1
cup
cukru
-
2
jajka
-
2
cup
mąki
-
1 1/2
tsp
proszku do pieczenia
-
8
g
cukier waniliowy
-
3
tbsp
mleka
Masa serowa
-
100
g
masła
-
5
tbsp
cukru
-
2
jajka
-
1
budyń śmietankowy
-
250
g
twarożek śmietankowy
-
150
g
śmietana kwaśna
-
1
tbsp
soku z cytryny
Dodatkowo
-
owoce
maliny, jeżyny, borówki, porzeczki lub inne
-
cukier puder
Wskazówki
-
Najpierw przygotowujemy ciasto ucierane. W misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i cały czas ucieramy. Pod koniec łączymy z proszkiem do pieczenia, mąką i mlekiem. Ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
-
Następnie przygotowujemy masę serową. W misce ucieramy masło z cukrem na białą puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i cały czas ucieramy. Pod koniec łączymy z bydyniem i sokiem cytrynowym, na końcu dodajemy twarożek i śmietanę. Masę serową wykładamy na ciasto ucierane i równomiernie rozprowadzamy.
-
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C z termoobiegiem. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem ciasto obkładamy owocami sezonowymi (tym razem użyłam: maliny, borówki i czerwone porzeczki) i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.