Ciasto z twarożkiem i z owocami

Ciasto ucierane z warstwą twarożkową i sezonowymi owocami
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 60 minut
Składniki
    Ciasto
  • 200 g masło
  • 1 cup cukru
  • 2 jajka
  • 2 cup mąki
  • 1 1/2 tsp proszku do pieczenia
  • 8 g cukier waniliowy
  • 3 tbsp mleka
  • Masa serowa
  • 100 g masła
  • 5 tbsp cukru
  • 2 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 250 g twarożek śmietankowy
  • 150 g śmietana kwaśna
  • 1 tbsp soku z cytryny
  • Dodatkowo
  • owoce maliny, jeżyny, borówki, porzeczki lub inne
  • cukier puder
Wskazówki
  1. Najpierw przygotowujemy ciasto ucierane. W misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i cały czas ucieramy. Pod koniec łączymy z proszkiem do pieczenia, mąką i mlekiem. Ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Następnie przygotowujemy masę serową. W misce ucieramy masło z cukrem na białą puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i cały czas ucieramy. Pod koniec łączymy z bydyniem i sokiem cytrynowym, na końcu dodajemy twarożek i śmietanę. Masę serową wykładamy na ciasto ucierane i równomiernie rozprowadzamy.
  3. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C z termoobiegiem. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem ciasto obkładamy owocami sezonowymi (tym razem użyłam: maliny, borówki i czerwone porzeczki) i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.