Sernik różany z malinową pianką

Ilość: 10 Porcje Trudność: Średnia Przygotowanie: 2 godz. Przyrządzanie: 2 godz. Czas całkowity: 4 godz.

Różany sernik z malinową pianką to cudowne połączenie, smak obłędny, polecam! W świąteczny dzień podajcie ciasto ze świeżymi malinami i kwiatami. Czyż nie wygląda wspaniale!

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje
    Spód
  • Masa serowa
  • Pianka malinowa
  • Dodatkowo: świeże maliny, róże (można też użyć suszonych płatków róż jadalnych) , czekoladowe jajeczka

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Rozpuszczamy masło. Owsiane ciasteczka kruszymy na mąkę, dodajemy stopione masło i mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy dno formy pokruszonymi ciasteczkami i ugniatamy np. dnem szklanki. Wstawiamy do lodówki.
  • Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i miksujemy do połączenia się składników. Serową masę wylewamy na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165°C około godziny. Studzimy i wstawiamy do lodówki.
  • Maliny umieszczamy w rondelku i gotujemy, aż się rozpadną i trochę płyn się zredukuje. Następnie przecieramy je przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy przecier malinowy, a na końcu żelatynę. Mus malinowy wylewamy na zimny sernik, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  • Sernik można pokroić tradycyjnie w kwadraty czy prostokąty, ja użyłam ringu i wycięłam kółeczka, aby ciasto wyglądało jeszcze bardziej efektownie. Sernik przed podaniem ozdabiamy kwiatami, malinami i czekoladowymi jajeczkami. Smacznego!

Notatki

Użyłam kwadratowej formy o wymiarach 24x24

Dodaj komentarz