Ciasto marchewkowe

Ilość: 10 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 15 min. Przyrządzanie: 40 min. Czas całkowity: 55 min.

To mój najlepszy przepis na wilgotne ciasto marchewkowe.

Składniki

0/9 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki. Do blendera wlewamy olej, dodajemy jajka, cukier i marchewkę. Blendujemy wszystko na jednolitą masę.
  • Do miski przesiewamy mąkę dodajemy proszek do pieczenia i wlewamy zawartość blendeara. Wszystko mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do formy z kominkiem wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C z termoobiegiem.
  • Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zdejmujemy z ognia dodajemy masło, żelatynę i wszystko mieszamy. Po wystudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladową. Smacznego!

Dodaj komentarz