Ciasto marchewkowe
To mój najlepszy przepis na wilgotne ciasto marchewkowe.
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
40
minut
Czas całkowity:
55
minut
Składniki
-
4
jajka
-
1/2
cup
oleju rzepakowego
-
3/4
cup
cukru
-
3
marchewki
-
2
cup
mąki pszennej
-
1
tsp
proszku do pieczenia
-
2
gorzkie czekolady
-
2
tbsp
masła
-
1
tbsp
żelatyny
Wskazówki
-
Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki. Do blendera wlewamy olej, dodajemy jajka, cukier i marchewkę. Blendujemy wszystko na jednolitą masę.
-
Do miski przesiewamy mąkę dodajemy proszek do pieczenia i wlewamy zawartość blendeara. Wszystko mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do formy z kominkiem wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C z termoobiegiem.
-
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zdejmujemy z ognia dodajemy masło, żelatynę i wszystko mieszamy. Po wystudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladową. Smacznego!