Ciasto marchewkowe

To mój najlepszy przepis na wilgotne ciasto marchewkowe.
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 40 minut
Czas całkowity: 55 minut
Składniki
  • 4 jajka
  • 1/2 cup oleju rzepakowego
  • 3/4 cup cukru
  • 3 marchewki
  • 2 cup mąki pszennej
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 2 gorzkie czekolady
  • 2 tbsp masła
  • 1 tbsp żelatyny
Wskazówki
  1. Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki. Do blendera wlewamy olej, dodajemy jajka, cukier i marchewkę. Blendujemy wszystko na jednolitą masę.
  2. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy proszek do pieczenia i wlewamy zawartość blendeara. Wszystko mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do formy z kominkiem wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C z termoobiegiem.
  3. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zdejmujemy z ognia dodajemy masło, żelatynę i wszystko mieszamy. Po wystudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladową. Smacznego!