Karpatka na słomce ptysiowej

Ilość: 20 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 1 godz. Przyrządzanie: 4 godz. Czas całkowity: 5 godz.

Karpatka dla zapracowanych, bez pieczenia na słomce ptysiowej. Polecam!

Składniki

0/7 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na krem
  • 400 g słomki ptysiowej (kupiłam w ALDI 2 opakowania po 200g)

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Do miseczki wlewamy 300 ml mleka dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier i ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy. Pozostałe mleko 450 ml umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia, następnie wlewamy przygotowaną mieszaninę i gotujemy kilka minut domowy budyń. Masę przykrywamy folią spożywczą tak aby dotykała budyniu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę słomki ptysiowej. Miękkie masło umieszczamy w misie miksera i ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo po jednej łyżce budyń.
  • Pół porcji powstałego kremu wykładamy na pierwszą warstwę słomki, następnie układamy drugą warstwę słomki i pozostały krem i trzecią warstwę słomki ptysiowej. Ciasto umieszczamy na całą noc w lodówce.
  • Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, ozdobić owocami. Smacznego!

Dodaj komentarz