Kategoria: Ciasta
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie, Gotowanie
Ilość:
20 Servings
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 1 godz.
Przyrządzanie:
4 godz.
Czas całkowity:
5 godz.
Karpatka dla zapracowanych, bez pieczenia na słomce ptysiowej. Polecam!
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na krem
- 400 g słomki ptysiowej (kupiłam w ALDI 2 opakowania po 200g)
Wskazówki
- Do miseczki wlewamy 300 ml mleka dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier i ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy. Pozostałe mleko 450 ml umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia, następnie wlewamy przygotowaną mieszaninę i gotujemy kilka minut domowy budyń. Masę przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
-
-
-