Karpatka na słomce ptysiowej
Karpatka dla zapracowanych, bez pieczenia na słomce ptysiowej. Polecam!
Porcje:
20
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
240
minut
Czas całkowity:
300
minut
Składniki
Składniki na krem
-
750
mleko
(300 ml + 450 ml)
-
3
żółtka
-
100
g
cukru
-
80
g
mąki pszennej
-
70
g
mąki ziemniaczanej
-
1
tsp
ekstraktu waniliowego
-
300
g
masła
400 g słomki ptysiowej (kupiłam w ALDI 2 opakowania po 200g)
Wskazówki
-
Do miseczki wlewamy 300 ml mleka dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier i ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy. Pozostałe mleko 450 ml umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia, następnie wlewamy przygotowaną mieszaninę i gotujemy kilka minut domowy budyń. Masę przykrywamy folią spożywczą tak aby dotykała budyniu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
-
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę słomki ptysiowej. Miękkie masło umieszczamy w misie miksera i ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo po jednej łyżce budyń.
-
Pół porcji powstałego kremu wykładamy na pierwszą warstwę słomki, następnie układamy drugą warstwę słomki i pozostały krem i trzecią warstwę słomki ptysiowej. Ciasto umieszczamy na całą noc w lodówce.
-
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, ozdobić owocami. Smacznego!