Karpatka na słomce ptysiowej

Karpatka dla zapracowanych, bez pieczenia na słomce ptysiowej. Polecam!
Porcje: 20 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 240 minut
Czas całkowity: 300 minut
Składniki
    Składniki na krem
  • 750 mleko (300 ml + 450 ml)
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 1 tsp ekstraktu waniliowego
  • 300 g masła
  • 400 g słomki ptysiowej (kupiłam w ALDI 2 opakowania po 200g)
Wskazówki
  1. Do miseczki wlewamy 300 ml mleka dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier i ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy. Pozostałe mleko 450 ml umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia, następnie wlewamy przygotowaną mieszaninę i gotujemy kilka minut domowy budyń. Masę przykrywamy folią spożywczą tak aby dotykała budyniu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę słomki ptysiowej. Miękkie masło umieszczamy w misie miksera i ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo po jednej łyżce budyń.
  3. Pół porcji powstałego kremu wykładamy na pierwszą warstwę słomki, następnie układamy drugą warstwę słomki i pozostały krem i trzecią warstwę słomki ptysiowej. Ciasto umieszczamy na całą noc w lodówce.
  4. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, ozdobić owocami. Smacznego!