Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki

Ilość: 8 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 1 godz. 30 min.

Przepyszna, mocno czekoladowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki. Spróbujesz, pokochasz!

Składniki

0/15 Składników
Dostosuj porcje
    Ciasto kruche
  • Masa czekoladowa
  • Dodatkowo
  • Do dekoracji

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • W dużej misce mieszamy: mąki, cukier i kakao. Dodajemy posiekane masło i żółtka. Szybko zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Formę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C . Upieczone studzimy.
  • Wystudzony kruchy spód smarujemy konfiturą z czarnych porzeczek.
  • W rondelku zagotowujemy śmietankę, garnek zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niego pokruszoną czekoladę. Całość mieszamy, aż czekolada rozpuści się. Odkładamy do przestudzenia. Śmietankę z czekoladą miksujemy, stopniowo dodając miękkie masło i odrobinę likieru. Masę czekoladową wykładamy na konfiturę i rozprowadzamy równomiernie.
  • Ciasto dekorujemy owocami, płatkami migdałowymi, rodzynkami w czekoladzie i listkami mięty, Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!

Dodaj komentarz