Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
Przepyszna, mocno czekoladowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki. Spróbujesz, pokochasz!
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
90
minut
Składniki
Ciasto kruche
-
100
g
masła
-
3
żółtka
-
30
g
cukru pudru
-
30
g
kakao
-
100
g
mąki pszennej
-
50
g
mąki krupczatki
Masa czekoladowa
-
250
g
śmietany 30%
-
250
g
czekolady deserowej
-
50
g
miękkiego masła
-
25
ml
likieru amaretto
Dodatkowo
-
200
g
konfitury z czarnej porzeczki
Do dekoracji
-
borówki, jeżyny
-
rodzynki w czekoladzie
-
listki mięty
-
migdały w płatkach
Wskazówki
-
W dużej misce mieszamy: mąki, cukier i kakao. Dodajemy posiekane masło i żółtka. Szybko zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Formę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C . Upieczone studzimy.
-
Wystudzony kruchy spód smarujemy konfiturą z czarnych porzeczek.
-
W rondelku zagotowujemy śmietankę, garnek zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niego pokruszoną czekoladę. Całość mieszamy, aż czekolada rozpuści się. Odkładamy do przestudzenia. Śmietankę z czekoladą miksujemy, stopniowo dodając miękkie masło i odrobinę likieru. Masę czekoladową wykładamy na konfiturę i rozprowadzamy równomiernie.
-
Ciasto dekorujemy owocami, płatkami migdałowymi, rodzynkami w czekoladzie i listkami mięty, Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!