Kategoria: Ciasta
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie, Pieczenie
Ilość:
10 Servings
Przygotowanie: 3 godz.
Przyrządzanie:
3 godz.
Czas całkowity:
6 godz.
Uwielbiasz Delicje Szampańskie? Jeżeli tak, to przygotuj ciasto na wzór ciasteczek jaffa cakes. Biszkopt, pomarańczowa galaretka z cząstkami pomarańczy i mus czekoladowy. Mniam to nawet za mało, żeby wyrazić zadowolenie 🙂
Składniki
Dostosuj porcje
-
Biszkopt
- Galaretka pomarańczowa
- Mus czekoladowy
Wskazówki
- Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy "wyrośnięte" żółtka. Na końcu przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy. Przygotowane ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170ºC (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Jeżeli jest potrzeba równamy wierz ciasta.
- Pomarańcze obieramy ze skórki, staramy się ściąć jak najmniej miąższu, jednak trzeba go naruszyć, aby pozbyć się białej błonki. Następnie filetujemy, czyli wycinamy cząstki pomarańczy między białymi błonkami.
- Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zaczyna tężeć, wylewamy ją na biszkopt i układamy cząstki pomarańczy. Wstawiamy ciasto do lodówki na 2 godziny.
- Żelatynę zalewamy 70 ml gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.
- Metalową miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. W misce umieszczamy masło i czekoladę. Mieszamy i czekamy, aż pod wpływem ciepła się rozpuszczą, Następnie dodajemy żółtka i kakao i ubijamy nad parą, aż otrzymamy gładką masę. Odstawiamy do przestudzenia.
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie łączymy je z masą czekoladową, a na koniec wlewamy żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy. Mus czekoladowy wylewamy na zastygniętą galaretkę i wstawiamy do lodówki na kolejne 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Notatki
Użyłam tortownicy 24 cm.