Delicja

Ilość: 10 Servings Przygotowanie: 3 godz. Przyrządzanie: 3 godz. Czas całkowity: 6 godz.

Uwielbiasz Delicje Szampańskie? Jeżeli tak, to przygotuj ciasto na wzór ciasteczek jaffa cakes. Biszkopt, pomarańczowa galaretka z cząstkami pomarańczy i mus czekoladowy. Mniam to nawet za mało, żeby wyrazić zadowolenie 🙂

Składniki

0/13 Składników
Dostosuj porcje
    Biszkopt
  • Galaretka pomarańczowa
  • Mus czekoladowy

Wskazówki

0/6 Wskazówki
  • Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy "wyrośnięte" żółtka. Na końcu przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy. Przygotowane ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170ºC (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Jeżeli jest potrzeba równamy wierz ciasta.
  • Pomarańcze obieramy ze skórki, staramy się ściąć jak najmniej miąższu, jednak trzeba go naruszyć, aby pozbyć się białej błonki. Następnie filetujemy, czyli wycinamy cząstki pomarańczy między białymi błonkami.
  • Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zaczyna tężeć, wylewamy ją na biszkopt i układamy cząstki pomarańczy. Wstawiamy ciasto do lodówki na 2 godziny.
  • Żelatynę zalewamy 70 ml gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.
  • Metalową miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. W misce umieszczamy masło i czekoladę. Mieszamy i czekamy, aż pod wpływem ciepła się rozpuszczą, Następnie dodajemy żółtka i kakao i ubijamy nad parą, aż otrzymamy gładką masę. Odstawiamy do przestudzenia.
  • Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie łączymy je z masą czekoladową, a na koniec wlewamy żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy. Mus czekoladowy wylewamy na zastygniętą galaretkę i wstawiamy do lodówki na kolejne 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Notatki

Użyłam tortownicy 24 cm.

Dodaj komentarz