Delicja

Uwielbiasz Delicje Szampańskie? Jeżeli tak, to przygotuj ciasto na wzór ciasteczek jaffa cakes. Biszkopt, pomarańczowa galaretka z cząstkami pomarańczy i mus czekoladowy. Mniam to nawet za mało, żeby wyrazić zadowolenie :)
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 180 minut
Przyrządzanie: 180 minut
Czas całkowity: 360 minut
Składniki
    Biszkopt
  • 4 jajka
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 1 tbsp octu
  • 3/4 cup cukru
  • 1 cup mąki pszennej
  • Galaretka pomarańczowa
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 3 pomarańcze
  • Mus czekoladowy
  • 200 g czekolady deserowej
  • 100 g masła
  • 3 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
  • 2 tbsp kakao
  • 100 g cukru
  • 2 tbsp żelatyny
Wskazówki
  1. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy "wyrośnięte" żółtka. Na końcu przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy. Przygotowane ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170ºC (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Jeżeli jest potrzeba równamy wierz ciasta.
  2. Pomarańcze obieramy ze skórki, staramy się ściąć jak najmniej miąższu, jednak trzeba go naruszyć, aby pozbyć się białej błonki. Następnie filetujemy, czyli wycinamy cząstki pomarańczy między białymi błonkami.
  3. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zaczyna tężeć, wylewamy ją na biszkopt i układamy cząstki pomarańczy. Wstawiamy ciasto do lodówki na 2 godziny.
  4. Żelatynę zalewamy 70 ml gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.
  5. Metalową miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. W misce umieszczamy masło i czekoladę. Mieszamy i czekamy, aż pod wpływem ciepła się rozpuszczą, Następnie dodajemy żółtka i kakao i ubijamy nad parą, aż otrzymamy gładką masę. Odstawiamy do przestudzenia.
  6. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie łączymy je z masą czekoladową, a na koniec wlewamy żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy. Mus czekoladowy wylewamy na zastygniętą galaretkę i wstawiamy do lodówki na kolejne 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Notatki

Użyłam tortownicy 24 cm.