Delicja
Uwielbiasz Delicje Szampańskie? Jeżeli tak, to przygotuj ciasto na wzór ciasteczek jaffa cakes. Biszkopt, pomarańczowa galaretka z cząstkami pomarańczy i mus czekoladowy. Mniam to nawet za mało, żeby wyrazić zadowolenie :)
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
180
minut
Przyrządzanie:
180
minut
Czas całkowity:
360
minut
Składniki
Biszkopt
-
4
jajka
-
1
tsp
proszku do pieczenia
-
1
tbsp
octu
-
3/4
cup
cukru
-
1
cup
mąki pszennej
Galaretka pomarańczowa
-
2
galaretki pomarańczowe
-
3
pomarańcze
Mus czekoladowy
-
200
g
czekolady deserowej
-
100
g
masła
-
3
jajka
(oddzielamy żółtka od białek)
-
2
tbsp
kakao
-
100
g
cukru
-
2
tbsp
żelatyny
Wskazówki
-
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy "wyrośnięte" żółtka. Na końcu przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy. Przygotowane ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170ºC (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Jeżeli jest potrzeba równamy wierz ciasta.
-
Pomarańcze obieramy ze skórki, staramy się ściąć jak najmniej miąższu, jednak trzeba go naruszyć, aby pozbyć się białej błonki. Następnie filetujemy, czyli wycinamy cząstki pomarańczy między białymi błonkami.
-
Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
Gdy galaretka zaczyna tężeć, wylewamy ją na biszkopt i układamy cząstki pomarańczy. Wstawiamy ciasto do lodówki na 2 godziny.
-
Żelatynę zalewamy 70 ml gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.
-
Metalową miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. W misce umieszczamy masło i czekoladę. Mieszamy i czekamy, aż pod wpływem ciepła się rozpuszczą, Następnie dodajemy żółtka i kakao i ubijamy nad parą, aż otrzymamy gładką masę. Odstawiamy do przestudzenia.
-
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie łączymy je z masą czekoladową, a na koniec wlewamy żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy. Mus czekoladowy wylewamy na zastygniętą galaretkę i wstawiamy do lodówki na kolejne 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!