Mus czekoladowy

Ilość: 4 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 20 min.

Bardzo prosty do zrobienia!

Składniki

0/5 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Czekoladę łamiemy na kawałeczki, umieszczamy w miseczce nad wrzącą wodą i czekamy, aż roztopi ją ciepło pary wodnej, od czasu do czasu mieszamy.
  • Rozpuszczoną czekoladę (może być lekko ciepła) łączymy z serkiem mascarpone za pomocą miksera na najniższych obrotach. Powstanie gęsta czekoladowa masa.
  • Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem mikserem na najwyższych obrotach. Śmietana powinna być sztywna i puszysta. Odkładamy 4 łyżki śmietany do dekoracji, a do pozostałej dodajemy wcześniej przygotowaną masę czekoladową i mieszamy całość. Krem czekoladowy przekładamy do pucharków. Dekorujemy granatem, bitą śmietaną i startą czekoladą. Deser chłodzimy w lodówce. Smacznego!

Notatki

Jeżeli nie lubisz gorzkiej czekolady możesz przygotować deser z mleczną ;)

Dodaj komentarz